Silikon er et mye brukt produkt for å fuge overganger på bad, kjøkken og våtrom. Det er et holdbart og hygienisk produkt, men det er også en vesentlig egenskap ved silikon som ikke alltid er fullt så praktisk. Nemlig at det er svært lite som hefter på materialet. Det gjelder både maling og andre typer overflatebehandling, samt silikon i seg selv.
At maling ikke hefter på silikon er ikke noe stort problem i seg selv, ettersom du får silikon i mange forskjellige farger. Dermed finner du stort sett uten problem farger som matcher fargen fugemassen eller flisene dersom det er det du skal fuge.
Problemene er først og fremst at ny silikon ikke hefter på gammel. Det har nemlig betydning når du har behov for å utbedre en fuge, eksempelvis fordi den begynner å bli ødelagt som følge av slitasje eller annet. Da kan du ikke bare å legge litt silikon der det er ødelagt eller stygt og regne jobben som ferdig eller kun fjerne en del av fugen og skjøte den med ny silikon. Den nye silikonen vil ganske enkelt ikke sitte særlig lenge, og da er du jo like langt.
Skal du få et godt resultat bør du derfor fjerne hele fugen og legge en ny. Er fugen i dårlig stand, kan du muligens fjerne mye av den ved å dra den ut med fingrene. Rester som ligger igjen kan fjernes med å bruke en silikonskrape i plast, vindus- eller malingsskrape, sparkelspade eller en kniv. Silikonskrapen er imidlertid den mest skånsomme mot materialene du fjerner silikonen fra.
Det kan hende det sitter rester igjen etter skrapingen også. Disse kan du bruke en silikonfjerner for å fjerne. Det er en gele som smøres på restene av fugene og skal virke en stund slik at den løser opp silikonen. Deretter kan du skrape bort det gjenstående.